Memduh Şevket ESENDAL

MEMDUH ŞEVKET ESENDAL (1883-1952)

       Türk edebiyatının tanınmış bir öykü yazarı olan Esendal edebiyatçılığının yanı sıra Tahran, Bakü ve Kabil'de büyükelçilik, TBMM'de dört dönem milletvekilliği, 1941-1945 yılları arasında CHP Genel Sekreterliği yapmış olan diplomat ve siyasetçidir.

       Türk öykücülüğünün çığır açan öykü­cülerindendir. Hayatının büyük kısmı siyasi mücadeleler ve bürokratik gö­revlerle geçmesine rağmen, okunur­luğunu ve önemini bugün bile yitirme­yen çok sayıda öykü ve üç de roman yazmıştır. Eserlerinin çoğu ölümün­den sonra bir araya getirilmiştir.

      Siyasi arenadaki tanınmışlığını edebiyat alanında kul­lanmak istemediğinden, hikayelerini - M.Ş, M.Ş.E., Mustafa Yalınkat, M. Oğulcak,, İstemenoğlu gibi on iki takma adla yayınlamıştır dergilerde. Belki de büyükel­çilikten gelme terbiyesi, onun edebi yaşantısının çok sade, ün kazanma merakından uzakta sürmesine, et­kilerinin genç sanatçı çevreleri ile sınırlı kalmasına ne­den olmuştur.

       Türk öykücülüğünde özel bir yeri vardır. Yaşamının an­cak dokuz yılında edebiyatla ciddi biçimde uğraşmış ol­masına rağmen; değişik konuları, yalın ve etkileyici bir anlatımla aktararak yeni Türk öyküsünün en önemli adlarından biri olmuştur. Edebiyatımıza getirdiği en önemli yenilik, ele aldığı konuları büyük bir sadelikle işlemesidir. Bu konular, yine sıradan insanların yaşam­ları etrafında gezinir. Öykücülüğe başladığı ilk yıllarda, dilde sadeleşmenin öncüsü olan Ömer Seyfettin"in izinden gitmiş; ustalık dönemine eriştiğinde, hem Ö. Seyfettin'den, hem de kendi çağdaşlarından çok daha sade ve düzgün bir dille öykü ve romanlar yazmıştır.

       Üslubunda "Çehov"un etkileri ıkça görülür. Hatta bazı öyküleri, "Çehov"dan yapılmış uyarlamalardır. An­cak bu etki, yazım tarzı, dildeki sadelik, kişilerin seçili­şi ile sınırlı kalır. Esendal, Çehov'un karamsar bakışını tekrarlamaz. Kendi deyişiyle; insanlara yaşamak için ümit, kuvvet ve neşe veren yazılardan hoşlanır. insan­ları üzüntüye düşüren yazılardan hoşlanmaz; "Zaten tam bir refah ve huzur içinde yaşamayan bizler, bir de karanlık, kötü şeylerden bahseden yazılarla karşılaşır­sak bu, insanı bir havana koyup ezmeye benzer." der. Çehov gibi, öyküye hayatın rastgele seçilmiş bir anın­dan söz ederek başlar, çok canlı insan tiplerini anlatır. Bu tipler, eski edebiyatın yüceltilmiş kahramanları de­ğildir.

        Öykü boyunca bilgiçlik taslamaz, yazarı işin içine so­kup bilgece açıklamalarda bulunmaz. Şimdiki zaman­da karşılıklı konuşmalarla ilerleyen öyküleri, okuyucu­yu daha etkin kılmaya yöneliktir. Geleceğe olan inan­cıyla, toplumsal sorunlardan, kötü insan tiplerinden bahsederken bile, ufukta gördüğü ideal bir insanı so­kar işin içine.

        Memduh Şevket Esendal, hayattan aldığı konuları ko­nuşur gibi, temiz bir dille, sadelik, içtenlik ve rahatlıkla, edebiyatsız, oyunsuz bir üslupla yazar. Hayatı, olayları  olduğu gibi yansıtan, edebiyatsız edebiyat yapan, ko­nuşur gibi rahatlıkla, içtenlikle yazan bir romancı ve hikayecidir. Gündelik bir olayı nesnel bir yaklaşımla ayrıntıya girmeden, ilgi çekici, yergili, mizahlı, canlı bir anlatımla verir. Eserlerindeki yer, kişi ve olaylar her gün karşılaştığımız kişi ve olaylardır.

       İyimserdir, umutludur, ressam ruhludur. Musikişinas bir yanı da vardır. Gazete ve dergilerde yayınlanan öy­küleriyle ünlenmiştir. Öykü ve romanlarında ele aldığı konular, kişiler çeşitlilik gösterir.

        Katı sınıf ilişkileriyle belirlenmemiş bir toplum özlemini dile getirmiş; olayları ve kişileri önyargısız, sevecen ve gerçekçi bir yaklaşımla ele almıştır. Uzun boylu çö­zümlemelere girmekten kaçınmıştır. Dilde yalınlığı, du­ruluğu benimsemiş; konuşma dilini esas alan bir yazı dilinin öncülüğünü üstlenmiştir. 

Ayaşlı İle Kiracıları

Eserleri
Hikayeleri
Hikayeler-Birinci kitap (1946, "Otlakçı" adıyla yeniden basımı 1958).
Hikayeler-İkinci kitap (1946, "Mendil Altında" adıyla yeniden basımı 1958).
Temiz Sevgiler (1965).
Ev Ona Yakıştı (1972).
Hikayeleri, 1983'ten itibaren 14 kitap halinde yeniden şu isimlerle basılmıştır:
Otlakçı (1983)
Mendil Altında (1983)
Sahan Külbastısı (1983)
Veysel Çavuş (1984)
Bir Kucak Çiçek (1984)
İhtiyar Çilingir (1984)
Hava Parası (1984)
Bizim Nesibe (1985)
Kelepir (1986)
Gödeli Mehmet (1986)
Güllüce Bağları Yolunda (1992).
Kaçanı Kovalar (1993).
Hayat Ne Tatlı
Romanları
Ayaşlı ile Kiracıları (1934)
Miras
Vassaf bey
Hatıra
Tahran Anıları ve Düşsel Yazılar (1998)
Mektup
Kızıma Mektuplar (2001)
Oğullarıma Mektuplar (2003)

Test Çöz